Kruiden maken je eten niet alleen lekkerder, ook gezonder. Lees hieronder van de bekendste kruiden welke positieve eigenschappen zij bezitten en waarbij je ze kunt gebruiken.
Basilicum is goed voor de spijsvertering. Heerlijk bij tomaat en Italiaanse gerechten.
Dille werkt rustgevend. Dille heeft tevens een gunstige invloed op de slaap. Het is erg rijk aan vitamine C. Lekker over vis.
Geelwortel/Kurkuma werkt ontstekingsremmend en verhoogt de verbranding. Het kruid kurkuma wordt in de Indiase keuken gebruikt, in groentes en vleesgerechten en in de Indonesische keuken in vis- en eiergerechten, sauzen en marinades.
Gember is goed voor je spijsvertering en is zuiverend, werkt ontspannend en remt ontstekingen. Te gebruiken bij varkensvlees, vis, gevogelte en fruitsalades. Veelgebruikt in de Chinese keuken.
Kamille is rustgevend voor maag en darmen. Te gebruiken als thee.
Kaneel werkt verwarmend en is kramp werend. Goed te gebruiken bij kouwelijkheid en bij darmproblemen. Kaneel heeft een gunstige werking op de bloedsuikerspiegel. Kies wel voor de Ceylonkaneel, want andere kaneelsoorten kunnen juist kankerverwekkend zijn bij veel gebruik. Gebruik kaneel in je havermout, bij appel of door bonengerechten. Ook kun je kaneel strooien op een kopje zelfgemaakte cappuccino.
Knoflook werkt cholesterolverlagend en helpt bij de bestrijding van infecties. De werking is rauw het sterkst. Knoflook wordt veel in Mediterrane gerechten gebruikt.
Koriander werkt remmend op ontstekingen, bacteriën en schimmels. Het is ook een krachtige ontgifter van zware metalen. Gebruik koriander in soepen en sauzen.
Oregano werkt ontstekingsremmend en zit boordevol antioxidanten.Het is rijk aan vitamine K, ijzer en calcium en lekker in bouillon en Italiaanse tomatensauzen.
Munt werkt kalmerend op de darmen. Mensen met het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) doen er goed aan regelmatig thee te drinken van verse muntbladeren.
Peterselie is zeer rijk aan belangrijke mineralen, maar ook aan vitamines zoals vitamine C. Het past qua smaak bij zeer veel gerechten. Wordt gebruikt bij asperges, in soepen, salades, sauzen en vleesgerechten. Ook in de Mediterrane keuken wordt peterselie veel gebruikt bij o.a. tomatensauzen.
Rozemarijn heeft een oppeppend effect en stimuleert de bloedcirculatie. De uitgesproken smaak past goed bij stevige gerechten, zoals wild, lamsvlees, gebakken aardappelen en mediterrane schotels.
Salie is zeer geneeskrachtig en zuiverend. Het kruid wordt onder andere gebruikt om vleesgerechten, soepen of visgerechten op smaak te brengen en makkelijker verteerbaar te maken.
Tijm bezit antibacteriële eigenschappen. Tijm gaat vooral goed samen met stevige ingrediënten, zoals vet vlees, bij aardappelen of in combinatie met tomaat.
Eet smakelijk!