Koolhydraten zijn te verdelen in langzame en snelle suikers. Langzame suikers zitten bijvoorbeeld in volkorenbrood, appels en noten. Deze suikers zorgen voor een langzame stijging van je bloedsuikerspiegel en geven je langdurig energie. Snelle suikers zitten in bijvoorbeeld gewone pasta, melkchocola en snoep en snacks. Deze suikers zorgen voor een snelle stijging van de bloedsuikerspiegel en geven slechts kort energie. Door deze stijging voel je je even fit, totdat de suikers uitgewerkt zijn en de daling ook daadwerkelijk een daling van je energieniveau tot gevolg heeft. Het enige wat je dan nog wil, is weer snelle suikers nemen, om weer zo’n zelfde piek te krijgen.
De indeling in langzame en snelle koolhydraten is vastgelegd in de Glycaemische Index (GI). Hoe hoger de GI-waarde is, hoe sneller je bloedsuikerspiegel stijgt. Witte suiker is als uitgangspunt genomen en heeft als GI 100.
Wil je dus langdurig energie, kies dan producten met een lage Glycaemische Index!
Meer informatie vind je hier:
https://www.diabetes.nl/leefstijl-en-voeding/zo-werkt-voeding-in-je-lichaam/glykemische-index