Wanneer je een of twee keer per week vegetarisch eet, geef je je darmen rust. Belangrijk is wel dat je voor een goede vervanging zorgt, zodat je de eiwitten die je normaal uit het vlees haalt toch binnenkrijgt.
We gaven je al eerder alternatieven voor wanneer je een keer een dag zonder vlees wil eten. De alternatieven waren: een vleesvervanger, 40 gram noten of zaden, 2 eieren of 75 gram peulvruchten.
Kies niet te snel voor een vleesvervanger. Deze zijn namelijk gemaakt van tarwe, bevatten chemische toevoegingen (E-nummers) en vaak paneermeel voor een krokante buitenkant. Gebruik vaker peulvruchten. Peulvruchten zijn een goede vervanger, omdat deze veel eiwitten, vezels, ijzer en magnesium bevatten.
Enkele voorbeelden van peulvruchten zijn: erwten, kapucijners, kikkererwten, linzen, pinda's, bruine bonen,sperziebonen, snijbonen, sojabonen en tuinbonen. De meeste peulvruchten zijn verkrijgbaar in drie varianten: vers, gedroogd en al gaar in pot/blik of bevroren. Deze drie varianten worden verschillend gebruikt in de keuken.
Van verse peulvruchten kunnen zowel de peulen als de zaden beide gegeten worden. Voorbeelden hiervan zijn sperziebonen en snijbonen.
Van gedroogde peulvruchten worden alleen de zaden gegeten. Voorbeelden hiervan zijn erwten, bonen, linzen en sojabonen. Gedroogde peulvruchten moeten altijd een aantal uren geweekt worden in water en daarna nog geruime tijd gekookt worden om ze te kunnen eten. Hoe lang ze geweekt moeten worden en hoelang ze daarna nog gekookt moeten worden verschilt per peulvrucht en recept. Wel is het zo dat des te langer dezelfde peulvrucht geweekt heeft, hoe korter deze daarna gekookt hoeft te worden.
De varianten in pot, blik of diepvries zijn al gekookt en hoeven alleen maar opgewarmd te worden. Peulvruchten uit pot, blik of diepvries hebben over het algemeen minder smaak, minder vitamines en voedingsstoffen en zijn ze vaak wat zachter van structuur.
Er zijn mensen met een overgevoeligheid voor peulvruchten. Deze overgevoeligheid, genaamd favisme, is erfelijk en komt vooral voor bij mensen uit het Middellandse Zeegebied. Dit wordt veroorzaakt door een tekort aan een enzym in het lichaam waardoor de peulvruchten niet goed kunnen worden afgebroken. Dit kan leiden tot ernstige bloedarmoede. Dit is echter gemakkelijk op te lossen door peulvruchten zeer goed te verhitten totdat ze volledig gaar zijn.
Wanneer je allergisch bent voor nikkel kun je ook beter opletten met peulvruchten gezien het hoge nikkelgehalte in peulvruchten. Voor mensen zonder nikkelallergie is dit geen probleem. Ook wanneer je last hebt van winderigheid is het verstandig peulvruchten tijdelijk even links te laten liggen aangezien peulvruchten winderigheid kunnen bevorderen.
Peulvruchten zijn vooral heel gezond. Ze zijn rijk aan koolhydraten, eiwitten, B- vitamines en mineralen, zoals ijzer, calcium, molybdeen en fosfor. Ze zijn vezelrijk en caloriearm, wat inhoudt dat je door het eten van peulvruchten wel een verzadigd, vol gevoel krijgt, maar niet veel calorieën tot je neemt.
Eet smakelijk!