Zoals vermeld in onze vorige nieuwsbrief is vandaag de aftrap van de 'Week van de Werkstress'. Het thema van dit jaar is ‘Blijf in balans!’
De balans werd en is bij veel werkenden en werkgevers ruw verstoord door de coronacrisis. Hoe hou je het vol? Heb ik nog wel werk de komende tijd? Hoeblijf ik beter in balans bij verandering? Hoe zorg je dat je niet kopje ondergaat door overbelasting in het werk of privé?
Deze week geven we je een aantal tips en inzichten hoe jij beter in balans kan blijven én hebben we een aardigheidje voor je klaar liggen in de studio!
Doe de quickscan van 2DAYSMOOD:
Antwoord je veel met ‘altijd’ of ‘vaak’? Dan is het tijd om de werkdruk aan te pakken!
Als mensen jou vragen hoe het met je gaat, sta dan even stil bij het feit of je ‘lekker bezig’ bent (we ervaren allemaal wel een beetje stress op het werk) of dat je echt ‘druk’ bent. In dat laatste geval is het belangrijk om ook zelf in actie te komen en stappen te nemen om je werkdruk te verminderen.
1. Durf om hulp te vragen: je collega’s en leidinggevenden zullen je vast graag helpen. Als een collega jou zou benaderen voor hulp, hoe reageer jij dan? Vraag om tips hoe om te gaan met de lange lijst aan werkzaamheden en zet gezamenlijk de prioriteiten.
2. Durf nee te zeggen: er zijn situaties waarin je to-do-lijst echt niets meer toelaat. Het is jouw taak je grenzen aan te geven. Collega’s en leidinggevenden zullen het waarderen als jij je werk goed én op tijd oplevert. Echter, soms kun je ook ‘taakje ruilen’. Als jij iets doet voor een collega, doet hij of zij iets voor jou (mits het binnen jullie vaardigheden past natuurlijk).
3. Laad jezelf op: het klinkt tegenstrijdig, maar regelmatig rust nemen, ontspannen en niet met werk bezig zijn is belangrijk om vervolgens weer productief te zijn en blijven. Hiermee kun je de werkdruk beter aan. Hoe meer energie je hebt, hoe meer werk je afkrijgt in korte tijd. Je weet toch wel dat het een wettelijk recht is om zo nu en dan vakantie op te nemen?
4. Beperk overwerken: ben je voortdurend aan het overwerken, dan is sprake van een structureel probleem dat de werkgever moet oplossen (Arboportaal.nl). Toch heb jij ook invloed. Als jij je continu beschikbaar stelt in de avonden en weekenden, dan gaat dit de norm worden. Hiermee geef je ook jouw collega’s het gevoel dat zij dit moeten doen om een ‘goede werknemer’ te zijn. Zo ontstaat er een vicieuze cirkel waarin ‘druk zijn’ gelijk gaat staan aan status. Is dat een bedrijfscultuur of een houdgreep?
Later deze week geven we je meer tips!